Ham Kakao Nedir?
Ham Kakao; kakao çekirdeğinin doğal yolla bekletilme prensibi ile fermente edilmiş, ısıl işlem, kimyasal işlem vb. görmeden direkt öğütülmüş toz halidir. Yani kakao çekirdeğinin en katkısız, saf haliyle rafine edilip, bozulmadan tüketime arz edilmiş halidir.
Ham Kakao Nasıl Yapılır?
Ham kakao tozunun üretiminde önce doğal yollarla kurutma işlemi yapılıyor. Öğütülmeye hazır hale gelen çekirdekler, değirmenlerde çekilerek toza dönüştürülüyor.
Ham Kakao Özelliklerinin Beslenmeye Katkıları Nelerdir?
Ham kakaonun, işlenmiş kakaoya kıyasla ortalama dört kat daha fazla fenolik madde içerir. Fenolik maddeler bitkilerdeki en yüksek antioksidan seviyesine sahip bileşenlerdir. Şöyle ki kakao özellikleri bakımından ele alındığında, zaten güçlü bir antioksidan kaynağı olması ile sıkça adından söz ettiriyor. Ancak stresin azalmasında rol oynayan hormonlara etkisinden dolayı, mutluluk verici özelliği de bu önemli özellikler arasında yer alıyor.
Ham Kakaonu Kimler Kullanabilir?
Kilosuna dikkat edenler
Kilo vermek isteyenler
Tatlı yapmayı ve yemeyi sevenler
Doğal ve sağlıklı beslenenler
Ketojenik diyet yapanlar
Veganlar
Vejetaryenler
Ham Kakao Kullanım Alanları
Çikolata yapımı ve hamur işlerinde kullanarak tariflerinize doğal ve yoğun aromalı bir lezzet kazandırabilirsiniz.
Kahvaltılık gevrek, müsli ve sade yulaf ezmesi gibi gıdalarla birlikte tüketebilirsiniz.
Pankek, krep ve tatlı omlet tariflerinde kullanabilirsiniz.
Smoothie ve milkshake yapımı için tercih edebilirsiniz.
Krema, dondurma, puding, fındık-fıstık ezmesinde kullanabilirsiniz.
Ham Kakao Naturel Saklama Koşulları:
Ham kakao tozunun lezzetini ve besin değerlerini koruyabilmesi için ürünün nem ve yüksek sıcaklıktan uzak tutulması büyük önem taşıyor. Bunun için doğrudan ısı ve ışık almayan serin bir yerde -yazın tercihen buzdolabında- ağzı kapalı şekilde saklanması gerekiyor.