İngro Çiğ Karabuğday (Greçka) Unu Nedir?
Türkiye Menşei İngro Çiğ karabuğday unu, adından da anlaşılacağı gibi kavrulmamış karabuğdayın öğütülmesiyle elde ediliyor.Yani bu unun hammaddesi bildiğimiz çiğ greçka dır.Bu sayede rengi açık, tadı daha nötr dür.Ayrıca Glutensiz olup vegan ve ketojenik tarifler için uygun bir alternatiftir.
İngro Çiğ Karabuğday (Greçka) Unu Nerede Yetişir?
Anavatanı Orta Asya olan İngro Çiğ Karabuğday (Greçka);bugün en çok Rusya, Ukrayna ve Çin gibi ülkelerde yetişmekte olup artık Türkiye’de de Trakya, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde ekimi yaygınlaşmaya başlamıştır.
İngro Çiğ Karabuğday (Greçka) Unu Nerelerde Kullanılır?
İngro Çiğ Karabuğday unuyla krep ve pankekler,hamur işlerinizde ekmek,kurabiye,keklerde,köfte ve sebze burger harçlarının yapımında rahatlıkla kullanılabilir.
İngro Çiğ Karabuğday (Greçka) Unu Yapılan Tarifler Nelerdir?
Malzemeler:
Yapılışı:
Tüm malzemeleri bir kapta çırp. Kıvamı çok koyu olursa biraz süt ekle. Isıtılmış tavada iki tarafı altın rengi olana kadar pişir. Üzerine meyve ve fındıkla servis yapabilirsin.
Malzemeler:
Yapılışı:
Tüm malzemeleri karıştır, hafif akışkan bir hamur elde et. Yağlı kağıt serili kalıba dök, 30 dk mayalanmaya bırak. Önceden ısıtılmış 180°C fırında 35-40 dk pişir
İngro Çiğ Karabuğday (Greçka) Unu Glisemik İndeksi Kaçtır?
Glycemic‑İndex veri tabanlarına göre, karabuğday unu için GI değeri 40 olarak verilmiştir, bu da “düşük GI” sınıfına girer.
İngro Çiğ Karabuğday (Greçka) Unu Kaç Çeşit Vitamin İçerir Oranları Nelerdir?
Vitamin | Tahmini / bildirilen değer / açıklama | Kaynak / not |
B1 (Tiyamin) | Karabuğdayda mevcut | Tohum katmanlarında birikmiş olduğu bildirilir |
B2 (Riboflavin) | Bulunur | Karabuğdayda B2 vitamini raporlanır |
B3 (Niasin) | Bulunur | Karabuğday unu / tohum karabuğdayda niasin mevcuttur |
B6 | Bazı kaynaklar bildirir | Karabuğdayın B6 vitamini içerdiği bazı incelemelerde geçer |
Vitamin E | Bulunur | Karabuğday tohumunun yağında, özellikle tokoferol formlarında E vitamini vardır |
Vitamin C | Bulunur | Küçük miktarlarda C vitamini de raporlanır |
(Vitamin K) | Bazı kaynaklarda söz edilir | Karabuğdayın B vitaminleri yanında K vitamininden de bahsedilir |
İngro Çiğ Karabuğday (Greçka) Unu Kaç Çeşit Mineral İçerir Oranları Nelerdir?
Mineral | Değer (100 g karabuğday unu) | Açıklama / kaynak |
Potasyum (K) | ~ 577 mg | Bir kaynakta un için 577 mg K değerine yer verilmiş |
Fosfor (P) | ~ 347 mg | Aynı kaynağa göre |
Magnezyum (Mg) | ~ 231 mg | Karabuğday unlarında bildirilen bir değer |
Kalsiyum (Ca) | ~ 18 mg | Düşük düzeyde Ca içerdiği raporlanmış |
Demir (Fe) | ~ 2,2 mg | Mineral profillerde bildirilen değer |
Çinko (Zn) | ~ 2,4 mg | İz element olarak bildirilen değer |
Bakır (Cu) | ~ 1,1 mg | İz element olarak var |
Manganez (Mn) | ~ 1,3 mg | Mineral profilinde yer alıyor |
Selenyum (Se) | ~ 8,3 mg | İz düzeyde selenyum bildirimi |
Sodyum (Na) | ~ 1 mg | Çok düşük düzeyde Na içerdiği görülüyor |
İngro Çiğ Karabuğday (Greçka) Unu Kaç Çeşit Fenolik Madde İçerir Oranları Nedir?
Rutin içeriği bitkinin organlarına göre değişir; tohumda rutin oranı bitkinin diğer organlarına göre daha düşüktür, fakat tohumdaki rutin yine de dikkate değerdir. Bazı çalışmalarda toplam polifenolik içerikler, farklı karabuğday çeşitlerinde analiz edilmiş; bu içerikler, biyolojik aktivite açısından önemli bulunur. Fenolik bileşik sayısı açısından, karabuğdayda 10’dan fazla fenolik / flavonoid bileşik olduğu kabul edilebilir.
İngro Çiğ Karabuğday (Greçka) Unu Türkiye’de Kaç Farklı Türü Vardır?En Yaygın Türü Hangisidir?
Türkiye’de bilimsel ve tarımsal kaynaklarda karabuğday denildiğinde genelde Fagopyrum esculentum türü kastedilir.
Dolayısıyla Türkiye’de kültür de yaygın olarak kullanılan tür Fagopyrum esculentum’dur.
.
İngro Çiğ Karabuğday (Greçka) Unu Üretim Metodu Nedir?
Karabuğday taneleri yıkanıp kurutulur.Herhangi bir ısıl işlem yapılamadan taneler öğütücü makinelerde İngro Çiğ Karabuğday (Greçka) Ununa dönüşür.
İngro Çiğ Karabuğday (Greçka) Unu Raf Ömrü-Ambalaj-Sevkiyat
Ürünlerimize üretimde minimum 12 ay raf ömrü verilmektedir. Ürüne en uygun modern ambalajlar seçilir. En uygun ambalaj teknolojisi ile paketlenerek mağazalarda yer bulur. Özenle paketlenerek sizlere ulaşır.
İngro Çiğ Karabuğday (Greçka) Unu Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?
Bu un gluten içerir mi?
Hayır, tamamen glutensizdir.
Normal unla birebir aynı şekilde kullanabilir miyim?
Hayır, gluten olmadığı için kabarma ve bağlayıcılığı farklıdır. Yanında yumurta, yoğurt, chia gibi bağlayıcılarla desteklenmesi gerekebilir.
Ketojenik diyette kullanılır mı?
Tam anlamıyla düşük karbonhidratlı sayılmaz ama porsiyon kontrollü kullanımda bazı tariflere uygundur.
Kavrulmuş olanla arasındaki fark nedir?
Çiğ olanın rengi daha açık, tadı daha nötrdür. Kavrulmuş olanın aroması daha yoğundur.
İngro Doğallığı Yaşa!