Chia tohumu unu küçük tohumların büyük mucizesi: Chia ! Chia tohumlarının öğütülmesiyle elde edilir. Buğday ununun kullandığınız her alanda , buğday unu için bire bir ikame olarak chia tohum unu çok çeşitli glütensiz tariflerde kullanılabilir. Kısaca beyaz un yerine chia unu kullanabilir; chia unu, aynı oranda beyaz una eşit. Yoğurt ve sütle karıştırıp tüketebilir. Çorba veya yemeklerin koyulaşması ve kıvam artırıcı olarak kullanılabilir. Chia tohumu chia tohumu, bir tür adaçayı olan botanik biliminde bilinen adıyla salvia hispanica bitkisinden elde edilen siyah ve beyaz renkli küçük tohumlardır. Kuru ağırlıklarının yaklaşık 10 katı sıvı emebiliyorlar. Chia tohumu ballıbabagil familyasındandır. Sağlık ve enerji bombası olarakta bilinen bu bitki özellikle bitkisel beslenen ve proteini yüksek karbonhidrat arayanlar için , vegan ve vejeteryanlar için vazgeçilmez glütensiz bir besindir. Minicik cüssesiyle hayatımıza giren bu tohumlar faydaları ile insanı şaşırtıyor, meziyetleri ile kendine hayran bırakıyor. anavatanı neresidir ? Anavatanı meksika’dır. Meksika ve guatemala ‘da yaygın olarak yetiştirilmektedir. tarihi nedir ? Chia tohumları, maya ve aztek ‘lerin temel yiyeceklerinden biri olmuştur. Chia, maya dilinde "güç" anlamındadır ve chia tohumları "koşucuların yemekleri" olarak bilinirdi. Çünkü koşucular ve savaşçılar uzun mesafeler alırken veya savaş sırasında "yakıt” olarak bu tohumları tüketirlerdi. faydaları nelerdir ? · chia tohumu omega-3 kaynağıdır. · mineral ve vitamin deposudur. · metabolizmanın düzenli çalışmasını sağlar. · içerdiği triptofan adlı aminoasit tokluk hissi verir. · içerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. · cilt bakımı için yardımcı olur. · enerji verir, dinçlik verir. · kilo kontrolü yapmak isteyenler için ideal bir besin kaynağıdır. · veganlar için protein kaynağıdır. · glüten içermez. Glütene duyarlı kişiler rahatlıkla chia tohumu nasıl tüketilir? Herhangi bir sıvının içinde bekletme, öğütme ve çiğ halde tüketme olarak çeşitlere ayrılıyor. Genellikle çiğ olarak tüketilir. Salatalara , yoğurda , çorbalara ve smoothie ‘lere serpiştirilerek tüketilmektedir. Chia tohumun en büyük özelliğinden biride sıvı bir gıdanın içerisine konulduğu zaman ve biraz bekletildiğinde sıvının jölemsi bir kıvam almasıdır. Ezilmiş chia tohumu ile rahatlıkla chia ‘lı puding yapılabilir. Ayrıca chia tohumlarından un yapılarak unlu mamullerde yapılabilir. Ekmekler, krepler, kekler , makarnalar gibi. Soya sütü , süt yerine kullanılabilir. Raf ömrü ne kadardır ? Raf ömrü 1 yıldır.