Akdarı unu akdarı tohumun öğütülmesi elde edilen glüten içermeyen sağlıklı bir un çeşididir. Akdarı unundan helva, ekmek ve diğer hamur işleri yapılabilir. peki bu akdarı ununun anası olan akdarı tohumu nedir ? Akdarı tohumu darı buğdaygiller familyasındandır. Kumdarı, boz darı, boza darısı diğer bilinen adlarıdır. Yıllık otsu bir bitkidir. Şekil olarak mısıra benzemekte ama boyutu biraz daha küçüktür. Sarı ve acık kahverengi renkleri vardır. Hem insanlar için, hem hayvanlar için önemli besin kaynağıdır. Gelişmekte olan ülkelerde insanların temel gıda maddesidir ama ülkemizde genellikle en fazla kanatlı hayvanların beslenmesinde kullanılmaktadır. Muhabbet kuşu yeminin ana maddesidir. Hindistan, nijer ve nijerya dünyanın en çok darı üreten ülkeleridir. Ülkemizde ise en çok şanlıurfa, diyarbakır, zonguldak, muğla, siirt gibi illerimizde yetiştirilmektedir. Glüten içermemesi sebebiyle glütene duyarlı kişiler için tercih edilen bir yiyecektir. Tohumları buğday gibi tahıl olarak kullanılan darı, ülkemizde insan gıdası ve hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir. Tarihi nedir ? Birçok darı türü 4000 yıldır asya, avrupa ve afrika’da insanlar için temel besin kaynağı olarak kullanılmıştır. Günümüzde bu bitki amerika’da avrupa’da ve ülkemizde hayvan yemi olarak kullanılsa da bazı afrika ve asya ülkelerinde insan besini olarak kullanılmaktadır.