AMARANTH (HOROZİBİĞİ)
Amarant , Horozibiği (Amaranthaceae) familyasından yaklaşık 50 çeşidi olan bir süs bitkisidir. Tohum (tane) görüntüsü kinoa ya benzer. Bir diğer adı Horozibiği ‘dir. Pembe, sarı, beyaz, kırmızı vb. farklı farklı renkleri ile bilinir. Süs bitkisi bir çok çeşidi ot olarak bilinsede yaprakları sebze gibi yenilebilir. Bitkinin kırmızı ve pembe renkli olanları renk vermesi için kullanılır. Bu süper bitkinin tohumları ise tahıl sayılıyor ve ciddi bir protein kaynağıdır.
Tarihi
14.yüzyılda Aztekler tarafından şifa kaynağı olarak kullanılmıştır. Döneminde bir şifa kaynağı olarak tanınıp civar ülkelere de yayılmış ve kullanılmıştır.(Aztekler, Mezoamerika'da bugünkü orta Meksika bölgesinde 14. ve 16. yüzyıllar arasında yaşamış bir Orta Amerika halkıdır)
ABD’de üretilen ve ağırlıklı olarak kahvaltılık gevrek, kraker, kurabiye, ekmek ve diğer unlu mamuller için kullanılmaktadır.
Protein bakımından çok zengindir ve bu özelliğinden dolayı bayağı doyurucudur. Kilo vermek isteyenler için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır.
Amaranth, diğer tahıllara eklendiğinde, onların eksik proteinlerini tamamlayıcı özelliğe sahiptir. Ayrıca, Amaranth, tahıllar arasında en yüksek lif içeriğine sahiptir. Bütün tahıllar içerisinde sadece kinoa bitkisinin demir değeri Amaranth'ın değerinden fazladır. İyi bir kalsiyum, magnezyum ve folate kaynağıdır.
Amaranth bitkisi nerelerde kullanılır?
Amaranth bitkisinin tohumları tüketilmektedir. Nefis pilavlar, salatalar yapılabilir. Amaranth unu tohumların öğütülmesi ile elde edilen bir undur. Hamur işlerinde kullanılmaktadır. Ekmek hamuru yapmak için eşit ölçüde buğday unuyla karıştırılır. ABD’den sonra ülkemizde de popülerleşen amaranth, özellikle sağlıklı gıda ürünlerinin üretiminde kullanılmaktadır. Özellikle glütene karşı alerjisi olanlar için inanılmaz bir besindir. Tohumu doğrudan bazı ürünlere eklendiği gibi, unu ekmeklere, eriştelere, kreplere, bisküvilere ve diğer unlu mamullere katılabilmektedir. Tohumu , unu ve yaprakları çeşitli şekillerde değerlendirilmektedir. Yaprakları taze olarak salata, haşlama, buğulama, kaynatma, kızartma veya yemeklere tat verme gibi farklı şekillerde kullanılmaktadır.
Faydaları nelerdir ?
· Protein değeri oldukça yüksektir. Özellikle hayvansal gıdalar almadan beslenmek isteyen kişiler için inanılmaz bir besin kaynağıdır. Bitkisel protein bakımından oldukça zengindir.
· İçerisinde kalsiyum , potasyum ve bolca lif barındırır. İçerdiği bolca lifler sayesinde sindirim sisteminin çalışmasına büyük katkı sağlar.
· Glütensiz bir besin. Glütene duyarlı , glütensiz beslenme düzenine giren kişiler için vazgeçilmez bir ürün.
· Tok tutma özelliği bulunduğu için kilo kontrolü yapmak isteyenlere yardımcı olmaktadır.