İç baklayı günümüzde çok fazla kişi tüketmese de faydaları saymakla bitmez. Protein ve vitamin açısından fazlasıyla zengin olan bir bitkidir. Taze ve kuru iken de vitaminlerini korumaktadırlar. Neredeyse bütün almanız gereken vitamin ve mineraller iç baklada bulunmaktadır. Kuruyken kahverengi tazeyken de yeşil renginde olmaktadır. Birbirinden farklı yemeklerin ortaya çıkmasına katkıda bulunan bitkiler, hem Türkiye hem de dünya genelinde oldukça yaygındır. Özellikle Akdeniz, Marmara ve Ege bölgesinde yetiştirilen bitkileri 4-7 yaş arası çocukların tüketmemesi tavsiye edilir. Alınması gereken vitamin ve minerallerin büyük çoğunluğunu içerisinde barındıran iç baklanın faydaları, tercih edilmelerinde önemli bir avantaj sağlar. ANAVATANI NERESİDİR? Baklagillerin örnek bitkisi olan baklanın, anavatanı Avrupa ve Asya kıtaları olarak kabul ediliyor. Mevsimin kıştan bahara dönmesinin ilk müjdecilerinden olan bakla, Antik Çağ'ın ilk dönemlerinden beri tüm Akdeniz havzasında biliniyor. Eski Mısır ve Yunanda halkın başlıca yiyecekleri arasında yer alan baklanın, 5.000 yıl önce Çin'de de yetiştirildiği eski metinlerde görülüyor. Mutfağımızda taze, iç ve kuru olarak tüketilen bakla, günümüzde Akdeniz ve Ortadoğu ülkelerinde de sevilen bir sebze. İÇ BAKLANIN FARKLI KULLANIM ALANLARI NELERDİR? İç bakla cilt bakımı açısından da çok faydalıdır. Ciltteki akne ve sivilcelerin azaltılması, siyah noktaların giderilmesi ve pürüzsüzleşme sağlanması; iç bakla içeren maskeler aracılığıyla gerçekleşir. 2 tatlı kaşığı bal ve 1 tatlı kaşığı limon suyu katılarak karıştırılan bakla maskesi, cildin doğal parlaklığını geri getirir. Evde kolayca uygulanabilecek maskeler, kendinizi güzel ve özel hissetmenizi kolaylaştırır. BESİN DEĞERLERİ NELERDİR? Enerji ve Besin Ögeleri 100 g için Enerji 360 kcal Yağ 1 g - Doymuş Yağ 0,2 g Karbonhidrat 77,6 g - Şekerler 0,1 g Protein 10 g Tuz 0,1 g Lif 0,3 g RAF ÖMRÜ NE KADAR? Raf ömrü 1 yıldır NASIL AMBALAJLARDA BULUNUR? 1000 g a kadar Kraft Doypack kilitli torbalar kullanılarak ambalajlanır. 5- 10-25.000 g da Lamine Polietilen çuvallar kullanılarak ambalajlanır. 5 ile 25 kg arası paketler hazırlanır. SEVKİYAT İŞLEMİ NASIL OLUR ? Anlaşmalı kargolar ile gönderim yapılmaktadır. TARİF Zeytinyağlı İç Bakla Tarifi 600 gr iç bakla 2 adet orta boy soğan 3 yemek kaşığı zeytin 2 diş sarımsak 1 adet küp şeker 1 tatlı kaşığı tuz 1,5 su bardağı su Üzeri İçin; 1 çay bardağı zeytinyağı yarım demet dereotu Zeytinyağlı İç Bakla Tarifinin Püf Noktası Zeytinyağlı yemeklerde pişerken içine şeker eklemek ve pişip soğuduktan sonra sızma zeytinyağı ilave etmek lezzetine lezzet katmanızı sağlar. Pişme süresi baklanızın büyüklüğüne ve cinsine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Nasıl Yapılır? Soğanların kabuklarını soyun ve ince ince yemeklik bir biçimde doğrayın. Sarımsakların da kabuklarını soyup minik minik doğrayın. Tencerenin içine zeytinyağı ve soğanları alın. Güzelce kavurun. Ardından iç baklaları da ilave edip birkaç dakika daha kavurup üzerine su, tuz ve şekerini ilave edin. Kapağını kapatıp 15-20 dakika pişirin. Bu süre baklanızın tazeliğine göre uzayıp kısalabilir. Pişen baklaları oda sıcaklığında bir müddet dinlendirin. Dinlenen ve ılık bir hale gelen baklaların üzerine zeytinyağı gezdirin ve ince kıyılmış dereotu ile süsleyerek servis edin. AFİYET OLSUN...