Bezelye, baklagil ailesine ait yıllık bir bitkidir. Meyveleri, küresel tohumlu baklalar - Bezelye. Doğru, birçok uzman yeşil bezelyeyi fasulye değil sebze olarak görüyor. Fasulye vanalarının yapısına bağlı olarak, bezelye bombardımanı ve şeker çeşitleri bulunmaktadır. Kabuk soyma çeşitlerinin kabukları çok sert ve yenmez. Bu tür bezelyeler toplanır, kurutulur, kabuğu soyulur ve cilalanır. Şekerli bezelye genellikle daha tatlıdır. Yumuşak baklaları bütün olarak yenebilir. Orta veya başka bir deyişle "yarı şekerli" bezelye çeşitleri de vardır, bunların olgunlaşmamış durumda vanaları yumuşak ve yenilebilir dir ve olgunlaştıkça tüketime uygun olmazlar. Bezelye, ete benzeyen bitkisel protein içeriği nedeniyle ödüllendirilir. Çok sayıda temel amino asit içerir. Bezelye, yüksek konsantrasyonda askorbik asit ile ayırt edilir. Pp vitaminleri, b vitaminleri ile nişasta, karoten, lif. Ayrıca bezelye makro ve mikro elementler bakımından zengindir. Kuru bezelye mükemmel bir molibden kaynağıdır.