Menengiç nedir? Menengiç ağacı veya halk dilinde çitlembik olarak bilinir, İran'a özgü bir bitki türüdür. Menengiç, Fas'ın batı bölgelerinden Akdeniz bölgesine yayılmış bir coğrafyada yetişmektedir. Ülkemizde Gaziantep ve çevresinde yaygın olarak tüketilmektedir. Nasıl Kullanılır? Menengiç meyveleri, Kıbrıs'ta özel bir köy ekmeğinin pişirilmesinde kullanılmaktadır. Bitki Girit'te yöresel çöreklerin lezzetlendirilmesinde kullanılır. Menengiç kabuğundan hafif tatlı kokulu bir sakız çeşidi üretilmektedir. Bitkinin üzerinde bulunan topaklar deri tabaklama için kullanılır. Menengiçten elde edilen yağdan sabun yapılır. Menengiç ağacının reçinesi gıda koruyucu olarak da kullanılmaktadır. Nerede Yetişir? Menengiç bitkisi Türkiye'nin sıcak bölgelerinde, Ege'de, Akdeniz'de ve Güneydoğu Anadolu'nun kırsal alanlarında yetişmektedir. Menengiç, bölgelerine göre farklı isimler almaktadır. Çitlembik, çedene, çıtlık, çitemik bu isimlerden en bilinenleridir. Besin Değerleri Enerji ve Besin Ögeleri 100 g için Enerji 626 kcal Yağ 52,4 g - Doymuş Yağ 0 g Karbonhidrat 16,5 g - Şekerler 0 g Protein 21,1 g Tuz 0,1 g Lif 2 g Raf ömrü Ne Kadar? Raf ömrü 1 yıldır. Nasıl Ambalajlarda Bulunur? 1000 grama kadar vkraft b doypack torbalarda 5-10-25 kg olanlar ise Lamineli çuvallarda bulunmaktadır.