Siyez Buğdayı Nedir? Yapılan araştırmalar Siyezin bazı kaynaklara göre 12 bin yıl, bazı kaynaklara göre ise 10 bin yıl önceye dayanan ve genetik yapısı bozulmadan günümüze kadar gelen bir buğday türüdür. Siyez Buğdayının Farkı Nedir? Tarlada Siyez başı hemen kendisini belli ediyor ve çok rahat ayırt edilebiliyor. Tek başakçıklı ve sık bir kavuz yapısı var. Bu sık kavuz yapısı hastalıklara ve zararlılara karşı bir dayanıklılık geliştirmiş. Siyez buğdayını işleme zorlukları var. Ama bu buğday tanesinin dışını saran kavuzun bu kadar sert olması hem onu genetik açılım göstermemesi noktasında desteklemiş, hem zararlılar çok rahat zarar verememiş, soğuğa karşı dayanıklı olmasını sağlamıştır. Düşük glisemik indekse sahip olmasının yanında, fonksiyonel gıda olarak da protein, fenolikler, tokoferoller ve karotenoidler açısından diğer buğday türlerine göre daha zengin bir yapıda olduğu tespit edilmiştir. Siyez, modern buğdaya göre iki kat daha fazla A vitamini içeriyor. Daha fazla demir içeriyor. Siyezin genetik yapısında herhangi bir değişim olmamıştır. Siyez Buğdayı Gluten İçerir mi? Siyez gluten oranı düşük bir buğday olmakla birlikte glutensiz değildir. Gluteni sıfır olmadığı için çölyak rahatsızlığı olanların ya da gluten intoleransı olanların rahatça kullanabilecekleri bir buğday değildir. İçerisinde gluten var fakat diğer buğday çeşitlerine göre çok düşüktür. Siyez Unundan Neler Yapılabilir? Başta ekmek çeşitleri olmak üzere buğday ununun kullanıldığı her alanda siyez unuda kullanılabilir. Kullanım esnasında bazı değişiklikler yapılarak bir çok tarifte yer verebileceğiniz bir üründür.