SUSAM Bazı yörelerde küncü diye de bilinen susamın botanik adı da Sesamum İndicum’dur. Bir kapsülün içinde tane tane olan susamın beyaz, kırmızı, sarı, siyah ve kahverengi renkleri vardır. En yaygın yetiştirileni beyaz renkte olanıdır. Tarihçesi nedir ? Susamın M.Ö. 900’lü yıllara dayanan tarihi olup anavatanı Afrika’dır. Mısırlılar ve Babiller susamı çok yoğun olarak kullanmışlardır. Tarih boyunca kullanılmış yağlı bir bitkidir. Susam, sıcak iklim bölgelerinde, kurak ve kıraç topraklarda, çöl kenarlarında yetişmektedir. Avrupa, Asya ve Anadolu’nun sıcak iklim bölgelerinde yetişmektedir. Hangi sektörlerde kullanılmaktadır ? Susam günümüzde yemek sektöründen kozmetik sektörüne kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Ayrıca yağ oranı çok fazla olduğundan yağı çıkarılıp tıp sektöründe kullanılmaktadır. Simit, kurabiye, pasta çörek gibi yiyeceklerde de kullanılmaktadır. Susamın faydaları nelerdir ? Hamur işlerinde tamamlayıcı bir besindir. İçeriğinde bir çok vitamin barındırır. Çok yüksek miktarda E vitamini barındırır. Antioksidan özelliği vardır. Demir bakımından çok zengindir. ·Bağışıklık sistemini güçlendirir. ·İçeriğindeki E vitamini sayesinde dolaşım sistemini düzenler ·İçeriğindeki yoğun demir vardır. ·Sindirim sistemini düzenler. ·İçeriğindeki kalsiyum sayesinde kemik ve diş sağlığına faydası vardır. ·İçeriğindeki keratin etkisi ile saç ve tırnak sağlığına faydalıdır. Raf ömrü ne kadardır ? Susam raf ömrü 1 yıldır. Nasıl ambalajlarda bulunur? 1000 g a kadar Kraft Doypack kilitli torbalar kullanılarak ambalajlanır. 5- 10-25.000 g da Lamine Polietilen çuvallar kullanılarak ambalajlanır. 5 ile 25 kg arası paketler hazırlanır. Sevkiyat işlemi nasıl gerçekleştirilir? Anlaşmalı kargolar ile gönderim yapılmaktadır. Tonajlı alımlar ambar, lojistik firmaları ve anlaşmalı nakliyeciler ile gerçekleştirilmektedir. Besin özellikleri nelerdir? Enerji ve Besin Ögeleri 100 g için Enerji 625 kcal Yağ 49,4 g - Doymuş Yağ 6,6 g Karbonhidrat 22,7 g - Şekerler 0,3 g Protein 17 g Tuz 0,1 g Lif 11 g ÇİTİRMEK(SUSAM HELVASI) Malzemeler: ·400 gr Bal ·500 gr Susam ·200 gr Ceviz Tarifi: ·Bir tencerede balı kaynatmaya alınız. ·Kaynama başlayınca susamı ilave edip kıvam alıncaya kadar karıştırınız. ·İri doğranmış cevizleri ilave ediniz. ·Susamla bal birbirine yapıştığında soğumaya alınız. ·Nemli bir tahta veya benzeri bir zemin üzerine belli bir kalınlıkta yayınız. ·Soğuduktan sonra lokum gibi kesiniz. Afiyet olsun. Alternatif Tarif: ·Bir tencere veya tavaya temizlenmiş susamları koyup susamlar hafif kızarıncaya kadar kavurunuz. ·Üzerine bal ile cevizi de ekleyiniz. ·Susamlar birbirini tutmaya başlayınca ocağın altını kapatınız. ·Piştikten sonra bir tepsiye veya hafif nemli bir ekmek tahtasına döküp üzerine herhangi bir cisimle bastırıp iyice yayınız. ·Soğuyunca istediğiniz şekilde dilimleyip servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.